ישנם מקרים רבים, בהם יש צורך לערוך שינויים בביתנו, מתוך שינויים שהתרחשו במציאות חיינו. הורים שהזדקנו, פציעה פתאומית הגורמת לאיבוד יכולת התנועה, או בן-בית עיוור, כל אלו הם רק דוגמאות מעטות למקרים כאלו, בהם אנחנו נדרשים לבצע שיפוץ או עיצוב מחודש בבית על מנת לאפשר בו קיום נוח לכל באי הבית.
הפיכת בית לבית נגיש דורשת מאיתנו מחשבה מעמיקה על הפרטים הקטנים. יש כל כך הרבה דברים שעלינו להביא בחשבון ולעצב את הבית בהתאם להם, כאשר על הרבה מתוכם לא קל לחשוב לבד, לפני שנתקלים בבעיה עצמה. לכן ריכזנו כאן מספר דברים שחשוב להשקיע בהם בעת הפיכת ביתכם לבית נגיש. נציין, כי לגבי המידות המדויקות, קיימות המלצות באתר ממשלת ישראל הנוגעות למרחב הציבורי. כמובן שהמידות אינן מחייבות למרחב הביתי הפרטי, אבל ניתן לשאוב השראה מהמידות המוצעות, ולבצע התאמות פרטניות.
נגישות בבית פרטי – פנים הבית
- דלתות – על הדלתות להיות בעלות מרווח של כ-90 ס"מ. כדאי בבניית בית לדאוג שמלכתחילה הפתחים לדלתות יהיו רחבים מספיק, על מנת לצמצם עלויות בהמשך, מאחר שהרחבת פתחי הדלתות עלולה להיות יקרה יחסית.
- מדרגות / מעלית – בהרבה בתים, במהלך הבנייה לא לוקחים בחשבון מצב של צורך בהנגשת הבית, ולכן בונים בהם גרמי מדרגות. במידה ויש בביתכם מדרגות מעוצבות, ישנן מספר אפשרויות להתמודדות. אחת מהן, אשר לרוב הינה הזולה ביותר, היא התקנת מעלון לגרם המדרגות הביתי. במקרה זה יש לשים לב כי נשאר מספיק מרווח במדרגות על מנת לאפשר עלייה ברגל. בנוסף, בהימצאות חדר מדרגות ניתן לשקול הריסה, ובניה של פיר מעלית במקומו. במקרה של ריבוי מדרגות בחללי הבית, יש שימליצו אף לעבור דירה, מחמת ההוצאות הנרחבות הכרוכות בהנגשה של גרמי מדרגות רבים.
- מטבח – רצוי לבחור מקרר החצוי לאורכו, על מנת שתהיה גישה לכל חלקי המקרר גם מגובה נמוך. מבחינת ברזים, מומלץ להשתמש בברזים בעלי חיישנים אוטומטיים, אשר אינם מצריכים הגעה לברז עצמו, ובנוסף לא להניח ארונות מתחת לכיור אלא להשאיר שם מרחב פנוי שיאפשר כניסה של כיסא גלגלים.
- שירותים – יש לרכוש אסלה בגובה המתאים, לדאוג שבתוך השירותים קיים מספיק מרחב, ולהקים מאחז כדי לאפשר תמיכה בעת השימוש בחדר השירותים.
- תמרון כללי – יש לשים לב, כי בכל חלקי הבית ישנו מרחב תמרון מספק, המאפשר כניסה או יציאה באופן נוח מהחללים השונים בבית, למשל מחדר השירותים, מהמעלית וכדומה.
סביבת החוץ של הבית
- שער ודלת כניסה – יש לוודא כי הינם רחבים מספיק, וכי אין מספר מדרגות לפני הכניסה. בנוסף, במידה ויש כפתור פתיחה או צורך בהקשת קוד, יש להתקין אותם במקום נמוך יחסית, שיאפשר גישה גם מתוך כיסא גלגלים.
- שביל הגישה – על השביל להיות מרוצף בחומר מונע החלקה, ובנוסף להיות רחב דיו על מנת לאפשר תמרון והתקדמות.
- אזור ישיבה חיצוני – יש לוודא כי האזור המרוצף רחב מספיק כדי לאפשר מעבר, גם כאשר אנשים נוספים יושבים כבר סביב השולחן, ושהשולחן בגובה המתאים להכניס כיסא גלגלים תחתיו.